Samu

Van oudsher wordt ‘samu’ in de zentraditie gezien als het werk om het klooster in stand te houden.

Een voorbeeld is met aandacht de wc schoonmaken, koken of tuinieren. Wie wel eens een zenretraite heeft gedaan is ermee bekend. Het is een activiteit waarmee je je eigen beoefening voortzet in alledaagse handelingen. Samu is daarmee niet wezenlijk anders dan je zitmeditatie. Het draait om precies dezelfde betrokkenheid bij wat op dit moment je aandacht vraagt. Hierin kun je een gevoel van verbinding en liefde ervaren. wat door je werkzaamheden ook anderen en je omgeving nog meer ten goede kan komen.

Maar minstens zo belangrijk is dat je tijdens samu geconfronteerd kunt worden met gedoetjes waar je met elkaar in compassie van kunt proberen te leren. Verlichting op het kussen is één ding, maar wat als je ervan af komt? Want hoe kom je samen tot een prettige aanpak en een goed resultaat? Juist samen door elkaar op humoristische, verdrietige en uitdagende momenten te ontmoeten kun je relaties verdiepen, of dat nou met jezelf, de ander of de plek is.

Samu werkmeditatie klussen aan De Zendo

GEPLANDE SAMU-DAGEN

“Het is heel leuk om met elkaar aan onze nieuwe plek te werken. Ik ervaar het werk als beoefening. En dat gaat op dit park wel heel makkelijk gelet op de sfeer die er hangt.”

Saskia van Caulil

Samu werkmeditatie klussen aan De Zendo
Samu werkmeditatie klussen aan De Zendo
Samu werkmeditatie klussen aan De Zendo
Samu werkmeditatie klussen aan De Zendo
Samu & Sangha

Je draagt zorg voor verbinding met jezelf, elkaar en je omgeving.

Samu speelt daarom ook altijd al een belangrijke rol in een sangha, de groep zen beoefenaars. Je draagt zorg voor verbinding met jezelf, elkaar en je omgeving. En dat werkt ook nog eens bijzonder goed! Er wordt zelfs gezegd dat Chinese zenkloosters dankzij hun samu in tijden van vervolging het hoofd boven water hebben kunnen houden. Want doordat de monniken gewend waren om het nodige werk te verrichten konden zij ook toen zij werden verguisd zelfstandig voortbestaan.

Gelukkig hoeven wij in het hedendaagse Nederland niet te vrezen voor dergelijke onderdrukking. Maar ons centrum is wel degelijk grotendeels afhankelijk van de liefdevolle inzet van velen. Heb je de verse bloemen op het altaar bijvoorbeeld al eens goed bekeken? Met dank aan Ineke Teunissen!

Agenda & Planning

De komende tijd leggen we ons toe op de aanleg van de tuin rondom De Zendo. Met deze tuin hopen we de rust en inspiratie nog meer toegankelijk te maken voor onszelf, maar ook voor alle passanten op het park met meer of minder interesse in zen.

Het tuinieren brengt ons in de gelegenheid om aandacht, speelsheid en verwondering kracht bij te zetten. Onze werktitel ‘spirituele speeltuin’ inspireert ons om te komen tot een tuin die Kwan Yin (de godin van compassie) siert. Doe je mee?

Wekelijks organiseren we een samu-moment op vrijdagmiddag. Soms zijn er ook andere dagen. Houd daarvoor de agenda in de gaten. Graag tot gauw!

Samu

Samu-werkmeditatie

26 juni om 12:30 - 17:00

Samu

Samu-werkmeditatie

3 juli om 12:30 - 17:00

Samu

Samu-werkmeditatie

10 juli om 12:30 - 17:00

Samu

Samu-werkmeditatie

17 juli om 12:30 - 17:00

Fotogalerij